Barion Pixel

Kompressziós textíliák

A kompressziós harisnya olyan segédeszköz, amely csökkenti vagy megakadályozza a láb duzzanatát, csökkenti a vénákban uralkodó nyomást. Ha kompressziós terápiára van szükség, a megfelelő harisnya kiválasztásakor az alábbiakat fogja figyelembe venni kezelőorvosa:

 • kompressziós fokozat, azaz milyen erősségű harisnyára van szüksége
 • a harisnya milyen magasságig komprimáljon (mindig fentebb kell, hogy érjen, mint ahol a probléma van pl.: térdhajlatnál lévő visszér esetén minimum combharisnya viselése javasolt)

Kompressziós fokozat

A kompressziós fokozat azt mutatja meg, hogy adott harisnya a végtag alsó részénél (lábharisnya esetén bokánál, karharisnya esetén csukló környékén) milyen erős nyomást fejt ki. Kialakításából adódóan ez a nyomás fentebb haladva csökken, így biztosítja a megfelelő keringést.

A kompressziós harisnya hosszát tekintve lehet:

 • térdig érő (AD)
 • combközépig érő (AF)
 • combtőig érő (AG)
 • harisnyanadrág (AM)

A térdig érő harisnya optimális hossza térdkalács alatt 2 cm-rel, a combtőig érő harisnya maximális hossza ülep alatt 2 cm-rel van!

VÁSÁRLÁS

Kompressziós fokozat (CCL):

Nyomás:

Indikáció:

Vényre írható:

I.

„köznyelvben: 70 den”

15-21 mmHg

mélyvénás trombózis megelőzésére, felületes visszérbetegség megelőzésére, hosszabb utazás, tartós ülő- vagy állómunka esetén

nem

II.

23-32 mmHg

erőteljes visszeresség, lábszárduzzadás (ödéma), terhesség esetén

igen

III.

34-46 mmHg

krónikus vénás keringési elégtelenség esetén

igen

IV.

49-től mmHg

súlyos, kifejezett lábdagadást okozó krónikus vénás elégtelenség esetén

igen

Felírási tudnivalók

Indikációk kompressziós lábharisnya felírása esetén

Varix műtét után kizárólag 6 hónapig, valamint krónikus vénás elégtelenség, kiterjedt alsóvégtagi varicositas, mechanikus trombózis profilaxis, postthromboticus szindróma, gyógyult lábszárfekély fenntartó kezelése, angiodysplasia, veleszületett vagy szerzett krónikus nyiroködéma aktív ödéma-mentesítő kezelése után fenntartó kezelésre.

Indikációk kompressziós karharisnya felírása esetén

Veleszületett vagy szerzett krónikus nyiroködéma kompressziós kezelése után fenntartó kezelésre.

A pontosan kitöltött vény az alapvető betegadatokon túl az alábbiakat tartalmazza:

 • termék neve (1)
 • hossz (2)
 • kompressziós fokozat (3)
 • standard vagy méretes* (4)
 • darabszám (5)
 • oldaliság (6)

pl.: Medi AD II. kompr. fokozat, standard, 2 db, bal alsó végtag

*méretes csak akkor írható, ha a végtag deformitása miatt a méretsorozatos harisnya nem használható

Kihordási idő: 6 hónap, felírható mennyiség 2 db/oldal/végtag

A KOMPRESSZIÓS HARISNYA HASZNÁLATA

Mindennapos munkánk során gyakran találkozunk olyan Vásárlókkal, akik a kompressziós harisnyát nem hordják. Tapasztalataink szerint ezek leggyakoribb okai:

 • nem megfelelő méret
 • rossz felhúzási technika
 • nem megfelelő fogáserősság

Nem megfelelő méret

Vásárláskor feltétlen az Ön paramétereinek megfelelő harisnyát vegye meg. Az enyhébb kompressziós fokozatú harisnyáknál kevesebb, az erősebb, gyógyászati célúaknál lényegesen több mért paraméter alapján tudunk dönteni. Sose vegyen úgy harisnyát, amit ránézésre adnak ki, viszont a megfelelő mérések után javasoltat fogadja el. Konfekció harisnyák esetében általában testmagasság és súly alapján, míg kompressziós harisnyák esetében mért körfogatok alapján kell pontosítani a méretet. Gyártónként lehetséges eltérés a szükséges mérési pontok tekintetében, ábránk segítséget nyújthat Önnek a méréseket illetően:

Jelzések az ábrán: l: length (hossz); c: calf (körfogat)

Rossz felhúzási technika

A kompressziós harisnyák nem kényelmi darabok, de komfortosak. Felhúzásuk nehéz, de megfelelő technikával nem lehetetlen. Hosszanti irányban elég rugalmasak, kereszt irányba viszont kevésbé, különben nem tartaná megfelelően a végtagot. Ne szedje fel a tenyerében, mint egy hagyományos zoknit vagy harisnyát, mert a sok anyagréteg miatt nem fog tágulni.

Kompressziós harisnya fel- és levétele

Mielőtt felhúzza a harisnyát, távolítson el magáról minden ékszert, az óráját, hiszen ezek felhúzáskor beleakadhatnak a harisnyába, ekkor pedig az felszaladhat, kiszakadhat. Javasoljuk harisnyafelhúzó kesztyű viselését, mely az anyagon jobban megtapad, nem csúszik rajta és a köröm, száraz bőr beakadása ellen is védelmet nyújt.

A harisnyákat mindig reggel, ébredés után kell felvenni, hiszen ekkor a gravitáció még nem „működik”, a végtag kevésbé dagadt. Fordítsa ki a sarkáig (így csak 2 anyagréteg keletkezik), húzza fel a lábfejére, onnan pedig a sarkon átemelve a felső anyagrészt igazítsa feljebb és feljebb egészen a kívánt magasságig. Győződjön meg róla, hogy a harisnyán nincsenek-e redők, ha igen, igazítsa meg.

Combtőig érő, szilikonos tapadóperemmel rendelkező harisnyáknál ne a tapadóperembe kapaszkodva húzza, mert megszakadhat.

A nap folyamán a harisnya a hajlatoknál (boka, térd) meggyűrődhet, kellemetlen, szorító érzést okozva ezzel Önnek. Javasoljuk, hogy ezeket a redőket, ráncokat igazítsa meg 1-1 alkalommal, hogy újra komfortos legyen.

Levenni sem bonyolult: a harisnya felső részét 2 oldalról megfogva húzza le (ne gyűrje!) egészen a bokáig. Itt általában megakad, a sarok felett nyúljon a harisnya alá és emelje át rajta.

Tipp: harisnyanadrág esetén mindkét végtagon egyszerre haladjon.

Segédeszközök kompressziós harisnya használatához

Alapvető segédeszköz a harisnyák jó részénél egy műszálas kis papucska (csak nyitott orrészűnél), amelyet először kell felhúzni, ezen jobban csúszik a harisnya anyaga. A harisnya felvételét követően az orr részt hátra hajtva az eltávolítható.

A harisnyahúzó kesztyű…

…nélkülözhetetlen, hiszen ezzel egyszerre védi a harisnyát a fizikai behatásoktól ráadásul jobban megtapad a harisnya anyagán.
Ha valaki egészségi állapota miatt nem képes elérni a végtagját vagy nem tudja jól megfogni a harisnyát, használhat egy speciális fém szerkezetet, ez megkönnyíti a felvételt.