Barion Pixel

Gyógy- és Élvezeti Teák

Egy- vagy többkomponensű? Forrázat, főzet, hideg áztatás? Folyamatosan vagy kúraszerűen? Segítünk Önnek tisztán látni a kérdések rengetegében.

 

RÉGI IDŐK NAGY KEDVENCEI

Sokunk számára „felejthetetlen” élmény volt gyerekkorában, amint gyulladt szemünket kamillás vattapamaccsal borogatták – eredményesen. Jó időre eltűntek ezek a praktikák, szerencsére manapság újra reneszánszát éli, joggal.

TEAKAVALKÁD

Teakínálatunk jó részét a gyógyteák teszik ki, azonban igyekszünk folyamatosan növelni élvezeti teakészletünket is.

WEBSHOP

GYORSTALPALÓ TEAISMERTETŐ

Egyedi (egykomponensű), keverékteák (többkomponensű), valamint gyógynövény kivonatok egyaránt megtalálhatók polcainkon, így mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

A teák iránt elkötelezettek tudják, hogy a gyógyteákat csak olyan edényzetbe és szűrőbe szabad beletenni, amelyek nem károsítják a hatóanyagokat, szerencsére mára számos ilyen terméket gyártanak: kerámiabögre szűrővel; lebomló, klórmentesen fehérített papírfilter; rézbevonatú szűrő stb., néhány háztartási boltban pedig még található a célnak megfelelő, kisebb méretű, teljesen műanyag szűrő is, bár az előbbiekben említett teázási kellékek lényegesen egyszerűbbé teszik a teakészítés folyamatát, több pedig ajándékötletnek is megfelelő.

Ha valaki még ettől is egyszerűbb megoldást szeretne, figyelmébe ajánljuk a HerbalTea gyógynövény esszenciáit, mely vízzel felöntve azonnal iható.

EGYEDI TEA VAGY TEAKEVERÉK?

Az egyedi és keverékteák között az a különbség, hogy az előbbi 1 féle gyógynövényt tartalmaz, míg utóbbi 2 vagy akár többet is, amelyek egymás hatását erősítik. Sokan választják a többkomponensűt, van, aki saját maga készíti el teakeverékét, ehhez azonban nagy gyógynövény ismeret és pontos mennyiségek szükségesek, ugyanis a rosszul összeválogatott, nem megfelelően elkészített teák csökkenthetik a hatóanyagtartalmat, azok akár el is veszhetnek. Akik mégis erre adják fejüket, bátran ajánljuk Szabó György – Javasasszony unokája című könyvét, amely részletesen beszámol a gyógynövények hatásairól, felhasználási területeiről, a legvégén pedig adott problémára többféle receptúrát ajánl grammra pontos mennyiségekkel.

FORRÁZAT? FŐZET? HIDEG ÁZTATÁS? FOLYAMATOSAN? KÚRASZERŰEN?

Nem kell mindent betéve tudnunk, szerencsére a gyártók, manufaktúrák tájékoztatást adnak arra vonatkozóan, hogy adott gyógyteából forrázatot, főzetet készítsünk vagy épp hideg áztatással (pl. csipkebogyó) nyerhetjük ki a legtöbb hatóanyagot, a tisztító teákat általában kúraszerűen (tavasszal és ősszel) alkalmazzák.
Az emberek jó része mindent mindig az utolsó pillanatig halogat, így van ez a gyógyteák esetében is. Érdemes azonban preventív jelleggel is fogyasztani őket (lehetőleg ízesítés nélkül), hiszen számos gyógytea probléma esetén akár napi 1-2 csészével (kb. 2,5 dl) fogyasztandó, a probléma megszűnésével azonban javasolt emlékeztető gyanánt (heti 1-2 alkalommal) továbbra is inni.